De GameStop saga uitgelegd: een ongekend risico… voor de wereld

Ben je al bekend met de basis van GameStop? Scroll dan verder naar het kopje ‘EN NU?

Zeg je “GameStop” dan krijg je vast één van de volgende reacties:

  • “Is dat niet dat ene bedrijf?”
  • “Was daar niet iets mee?”
  • “Oh ja, die squeeze!”
  • “Gamewat?”

In dit artikel blikken we terug op de situatie die zich heeft afgespeeld rond GameStop en wat er zich momenteel afspeelt.

Even terugspoelen

GameStop, opgericht in 1984 en beursgenoteerd, is een verkoper van games en entertainment producten in de Verenigde Staten, maar ook in veel andere landen in de wereld. Sinds januari 2023 zijn er meer dan 4400 GameStop winkels. Toen het online tijdperk groter en groter werd, namen ‘offline verkopen’ af. Amazon werd een grote speler op het gebied van online verkopen en het marktaandeel van GameStop nam af. Dit werd zo erg dat GameStop op randje faillissement stond, veel schulden had en management dat niet meer innoveerde en inspeelde op de mogelijkheden van de games industrie.

2021

Drie jaar geleden, in januari 2021 gebeurde er iets geks met het aandeel GameStop. De prijs steeg naar ongekende hoogtes, van onder de $20 naar boven de $500.

Eind augustus 2020 was er een grote investeerder genaamd Ryan Cohen die een groot belang in GameStop nam van meer dan 9 miljoen aandelen.

Bron: GameStop Rises on Investor’s Plan to Make It an Amazon Rival – Bloomberg

Cohen was geen onbekende in de retail. Eerder was hij het bedrijf Chewy gestart waarmee hij Amazon versloeg op het gebied van dierenvoeding- en speelgoed. Na de verkoop werd hij miljardair op 32-jarige leeftijd.

Ryan Cohen had een gedetailleerde brief aan de raad van bestuur van GameStop geschreven waarin hij aandrong op verandering en het huidige management wees op haar taak de waarde van GameStop niet te laten verloederen.

De koersprijs van GameStop was zich anders gaan gedragen en kort daarna ontstond de grootste prijsstijging van het aandeel in haar geschiedenis.

De groene en rode streepjes zijn ‘candlesticks’ (kaarzen) die aangeven of de prijs steeg of daalde. Wat je ziet in het blauwe vlak is dat de kaarzen zich ver omhoog uitstrekken. Aan de rechterkant zie je de koersprijs. Op de piek stond de prijs van GameStop rond de $127. GameStop heeft op 22 juli 2022 een ‘stock split als dividend’ gedaan, waardoor aandeelhouders 4 aandelen voor elk 1 aandeel wat ze hadden kregen. Hierdoor is de koersprijs door vier gedeeld.

Zulke prijsstijgingen zijn niet uniek, ze gebeuren vaker. Hieronder kort uitgelegd wat een short squeeze inhoudt:

Wanneer je een aandeel koopt met de intentie dat de koersprijs stijgt, ben je ‘long’. Je bent ‘lang’ op een aandeel.

Wanneer je verwacht dat de koersprijs gaat dalen, kun je ‘short’ gaan op een aandeel. Dat betekent dat je een aandeel leent van iemand anders om deze vervolgens te verkopen. Hierdoor kan de koersprijs naar beneden gaan. Je moet je geleende aandeel in de toekomst teruggeven om weer tot een positie te komen die 0 is, anders blijf je negatief staan. Dit noemen ze het sluiten van een positie. Net zoals wanneer je jouw long aandelen verkoopt en uitkomt op 0.

Wanneer er veel aandelen ‘short’ zijn verkocht en de koersprijs stijgt, dan lijd je als ‘short’ verlies. Om je verlies te beperken moet je jouw geleende aandelen teruggeven door ze te kopen. Wanneer dit veel aandelen zijn stijgt de koers.

Het kan echter zomaar zo zijn dat er meerdere partijen short zijn, misschien op hogere koersprijzen. Wanneer jij jouw geleende aandelen terugkoopt, stijgt de prijs dus en zorg je er daardoor voor dat de hogere short aandelen ook verlies gaan lijden, waardoor deze mogelijk ook worden teruggegeven door ze te kopen. Dit kan oneindig doorgaan, waardoor de mensen die short zijn als het ware worden ‘uitgeperst’.

Dit noem je een ‘short squeeze’.

GameStop zat in een short squeeze (over deze zin later meer). Echter was GameStop niet het enige aandeel dat steeg. Zo steeg KOSS met 480%, AMC met 301%, NAKD met 252% en EXPR met 214%. Ook hierover later meer.

Mensen werden gek en GameStop werd een Game Mania. Zelfs Elon Musk bemoeide zich er mee:

Bron: (2) Elon Musk on X: “Gamestonk!! https://t.co/RZtkDzAewJ” / X (twitter.com)

Alleen het is wat er daarna gebeurde wat ervoor zorgde dat er een echte saga begon omtrent GameStop.

GameSTOP

Bron: Robinhood restricts trading in GameStop, other names involved in frenzy (cnbc.com)

Bron: https://www.reddit.com/r/GME/comments/s8q5uz/1282021_they_turned_off_the_buy_button_never/

Bron: 1/28/2021 – They Turned Off the Buy Button. Never Forget. : r/GME (reddit.com)

Aandeelhouders konden geen GameStop aandelen meer kopen. Wanneer je niet kunt kopen en alleen maar kunt verkopen kan de koersprijs niets anders doen dan dalen. Dat is wat er gebeurde en veel aandeelhouders waren stomverbaasd.

Stel je eens voor: de prijs van een aandeel stijgt en er is grote interesse. Vaak trekt dit nog meer interesse aan waardoor de prijs nog verder stijgt. Je wilt graag meedoen, maar kunt geen aandelen kopen. Huh?

De bal begint te rollen

De situatie was zo bijzonder dat er senaatsverhoren in de Verenigde Staten kwamen, waarbij verschillende partijen vragen moesten beantwoorden over de situatie omtrent GameStop. Onder andere Keith Gill kwam aan het woord, online bekend als ‘Roaring Kitty’ of ‘deepfuckingvalue’, een investeerder die vòòr de squeeze al uitgebreid onderzoek had gedaan naar GameStop en tot de conclusie kwam dat GameStop nog niet failliet zou gaan en zou kunnen inspelen op de nieuwe generatie videogameconsoles (PlayStation 5, e.d.). Ook had hij vertrouwen in nieuw leiderschap van Ryan Cohen.

Bron: Congress plans hearings after GameStop stock frenzy and Robinhood trading freeze – CBS News

De media en de senaat betichten Keith Gill ervan dat hij mensen had aangezet om GameStop aandelen te kopen. Keith Gill pareerde met dat hij niemand aanzette tot kopen en dat hij het aandeel gewoon leuk vond. Toen hem werd gevraagd of hij GameStop op de huidige koers zou kopen was zijn reactie positief. Hij verdubbelde zijn positie.

Bron: Reddit Trader Keith Gill Told Congress He’d Buy GameStop Stock at Current Level (businessinsider.com)

Detectives worden geboren

Het blokkeren van de koop-knop was de aanleiding voor de aandeelhouders van GameStop om op onderzoek uit te gaan. Wat was er precies gebeurd? Op platforms Reddit en 4chan werd volop onderzocht wat de achtergrond was, waarom de koop-knop uit werd gezet en wat er in de toekomst zou volgen.

Er werd ontdekt dat aandelenbrokers, waar je aandelen kunt handelen, haar data verkoopt aan de grote markt makers; de instanties die de koersen van aandelen bewegen met grote hoeveelheden geld. Dit staat bekend als ‘payment for order flow‘.

Bron: GameStop Saga Spurs Debate Over Payment for Order Flow Practice (wsj.com)

Daarnaast ontdekten de aandeelhouders dat aandelen bij reguliere brokers onveilig zijn en nog steeds uitgeleend werden om te shorten.

Als gevolg begon men gebruik te maken van het direct registration system. Hiermee worden jouw aandelen uit ‘de pot van de markt’ gehaald en op jouw naam geregistreerd. Wanneer je naar het hoofdkwartier van GameStop in Texas zou gaan, dan zou je jouw naam in het aandelenregister zien staan.

Er werden handleidingen door aandeelhouders gemaakt hoe je vanuit welk land dan ook, bij welke broker dan ook, aandelen op naam kon zetten.

Opvallend genoeg begon GameStop ook met het vermelden van het aantal op naam gezette aandelen in haar kwartaalverslagen. Ook werd het aandeel aandeelhouders erin gezet.

In haar meest recente verslag stonden de volgende hoeveelheden:

Bron: SEC Filing | Gamestop Corp. (gcs-web.com)

Die hoeveelheid blijkt ongeveer 25% te zijn van de totale hoeveelheid aandelen GameStop. Deze zijn eigendom van 194,270 aandeelhouders.

De SEC (beurswaakhond in de VS) publiceerde zelfs een onderzoek waarin werd onderzocht wat er aan de hand was omtrent de situatie GameStop. Het verslag is met deze link te vinden en noemde onder andere wat de short interest was. Dit is de hoeveelheid van de totale aandelen die geshort is (verkocht door te lenen). Dit was 84% in april 2020. In januari 2021 bereikte dit 122,97%. Oftewel: alle aandelen GameStop plus nog eens 22,97% waren short verkocht.

Hoe is het mogelijk dat er meer aandelen geshort zijn dan er aandelen van een bedrijf bestaan? De SEC noemt dat dit komt doordat de aandelen die zijn uitgeleend om short verkocht te worden, de koper van deze geleende aandelen ze ook verkoopt. Hierdoor heb je voor één aandeel dus twee personen die short zijn.

Een belangrijke vraag wordt in het onderzoek beantwoord.

Was dit een short squeeze of was er meer aan de hand?

Gezondheid!

Op pagina 26 van het verslag staat het volgende:

In geel wordt genoemd dat er weldegelijk short posities waren die werden gedekt, maar in het blauw wordt geschreven dat de prijs aanzienlijk hoog bleef terwijl de directe effecten van short posities die gesloten werden zouden zijn afgenomen.

“Het was het positieve sentiment, niet het ‘kopen om te dekken’, dat de wekenlange prijsstijging deed aanhouden”.

Let wel: in de uitleg van wat een short squeeze is wordt gesproken over het ‘sluiten’ van posities. Dit betekent dat je niet meer short of long bent.

Wanneer je een positie ‘covered’ (dekt), geef je geleende aandelen terug met nieuwe geleende aandelen. Je hebt je positie hiermee dus nog niet gesloten.

Op pagina 28 van het verslag is bovenstaande afbeelding te zien, waar naar wordt verwezen in het geel en blauwe stukje. De rode delen geven aan wat het koopvolume is van shortaandeel verkopers, terwijl de blauwe delen aangeven hoeveel koopvolume er in totaal was. De stippellijntjes zijn de gemiddelde koersprijs gewogen met het handelsvolume.

Klinkt een beetje lastig, maar kunnen we uit deze afbeelding opmaken dat het koopvolume om posities te sluiten of te dekken radicaal minder is dan het totale koopvolume?

Jouw antwoord op die vraag bepaalt of de extreme prijsstijging in januari 2021 een squeeze was of iets anders. Iets wat door loyale aandeelhouders van GameStop de ‘sneeze’ (de nies) wordt genoemd.

Achter de schermen

Langzaamaan wordt duidelijk welke partijen achter het shorten van GameStop zitten. Eén van de grootste partijen is Citadel, een market maker en tevens investeringsfonds (bijzonder: ze voorzien de markt van handelsvolume en zijn tegelijkertijd een partij die in de markt investeert). Tijdens de sneeze in januari 2021 investeren ze $2,75 miljard in investeringsfonds Melvin Capital, dat hevig short is op GameStop.

Bron: Citadel billionaire Ken Griffin defends Melvin stake against ‘insane’ theory (cnbc.com)

Enige tijd later wordt bekend dat Melvin Capital haar deuren sluit wegens hevige verliezen. Citadel haalde een groot deel van haar investering terug en voilà, zo was er één speler minder.

Bron: Melvin Capital to shut down one year after GameStop short-squeeze caused billions in losses for the hedge fund (businessinsider.nl)

Een ander investeringsfunds is Point72. Tevens short op GameStop, tevens een helpende hand voor het lijdende Melvin Capital. Later wordt bekend dat Point72 een kleine positie in GameStop heeft genomen, al dan niet van korte duur.

Bron: A Hedge Fund That Helped Melvin Capital During GameStop’s Squeeze Is Now Long GME – Meme Stock Maven (thestreet.com)

Bovenstaande spelers onder meer, samen met de CEO van Robinhood (een goedkope en populaire aandelenbroker), namen deel aan de senaatsverhoren. Tijdens de verhoren wordt men er van verzekerd dat er geen afspraken waren gemaakt of connecties waren met de verschillende investeringsfondsen.

Hieronder een interessant fragment met daarin verschillende schermafbeeldingen van gesprekken… tussen de verschillende instanties.

“…pushing the price into the thousands.”

De CEO van broker Interactive Brokers, Thomas Peterffy, bespreekt de GameStop-situatie en legt uit wat er gebeurt wanneer er teveel aandelen geshort zijn, hoe die aandelen terug moeten worden gekocht en hoe dit de koersprijs van GameStop in de duizenden dollars had kunnen schieten. Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor de markt. “You end up with a complete mess that is practically impossible to sort up. That’s what almost happened.”

Hieronder het fragment:

Het fragment begint op het moment waar wordt gesproken over de catastrofale gevolgen die GameStop op de markt had kunnen hebben.

Short and distort

  • Toys ‘R Us
  • Radioshack
  • Blockbuster
  • Sears
  • JC Penny
  • Lehman Brothers

Dit zijn bedrijven die failliet zijn gegaan door wanbeleid. Tenminste, dat is de algemene gedachte. Een tactiek die zich bij deze bedrijven achter de schermen heeft afgespeeld staat bekend als ‘short and distort’. Dit is een manier om een bedrijf om zee te helpen door het te shorten en vervolgens geruchten en negativiteit te verspreiden zodat de koersprijs daalt. Dit gaat zelfs zo ver dat het bedrijf van de beurs kan worden gehaald. De shorters pakken dikke winst. Ongerealizeerde winst. Want, wanneer een bedrijf failliet gaat waar je short op bent en je sluit je positie niet, dan hoef je geen belasting te betalen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel bedrijven kapot zijn gemaakt waarvan de aandelen zelfs nog op de beurs staan; de zogenaamde pink sheets. Hier komen bedrijven terecht die niet meer voldoen aan de vereisten van de grote beurzen. De aandelen van deze bedrijven worden ‘over-the-counter’ verhandeld, alsof je bij de balie van de kringloopwinkel aandelen kunt kopen. Er is minder toezicht op over-the-counter aandelen.

Om de koersprijs in de grond te stampen worden er zoveel aandelen geshort dat het werkelijke aandeel verwatert. Deze verwatering is niet zichtbaar, alleen dat er een short interest van een hoog percentage is met daarbij veel synthetische shorts: nepaandelen; deze zijn niet eens zichtbaar. Wanneer er niets wordt gedaan door het bedrijf om dit te voorkomen, behalve stock splits (waarbij er nog meer aandelen worden gecreëerd) en verkoop van extra aandelen (om geld op te halen), dan krijg je een ontzettende verwatering. Het is bijna onmogelijk om de koers van een dergelijk aandeel nog omhoog te krijgen. Het aandeel is letterlijk de kelder in gebokst. Ook dit heeft een naam: cellar boxing. Het aandeel wordt onder het vereiste niveau van de grote beurzen gebracht waarna het van de beurs wordt gehaald. Het aandeel is op sterven na dood.

Zombie aandelen

En zo krijg je zombie aandelen. Terugkomend op het vorige lijstje bedrijven:

  • Toys ‘R Us
  • Radioshack
  • Blockbuster
  • Sears
  • JC Penny
  • Lehman Brothers

Dit zijn bedrijven die de grond in zijn gestampt maar nog wel een aandeel op de markt hebben. Hier een overzicht van de laatste koersprijzen:

Deze bedrijven hebben nog iets gemeen.

BCG. De Boston Consulting Group.

Elk bovenstaand bedrijf is door de Boston Consulting Group geadviseerd en op een bepaalde manier om zeep geholpen. Er worden adviezen gegeven die bijdragen aan het uiteindelijke faillissement van het bedrijf. Ook GameStop werd geadviseerd door Boston Consulting Group voordat Ryan Cohen instapte.

Bron: GameStop refused to pay $30 million bill from consulting firm, lawsuit says | Ars Technica

Ryan Cohen en friends zorgden ervoor dat het oude management verdween, waaronder de mol van Boston Consulting Group die GameStop om zeep aan het helpen was.

Bron: (2) Ryan Cohen on X: “The overpriced consultants at BCG are picking a fight with the wrong company…🥊 @BCG” / X (twitter.com)

De BCG gaf adviezen voor torenhoge premies. Ze klaagden GameStop aan voor het niet betalen van dergelijke premies. Uiteindelijk werden de beschuldigingen van tafel geveegd.

Bron: Breach Of Contract Claims Trimmed In $30M GameStop Suit – Law360

Vergeet GameStop!

Wat doe je wanneer je wilt dat iemand iets zal vergeten? Juist, dan begin je er niet meer over. Waarom wordt GameStop dan nog steeds volop negatief besmeurd in de media? Drie jaar na de zogenaamde squeeze kom je nog steeds dergelijke artikelen tegen:

Hier nog een overzichtje van nieuwsartikelen uit 2022, een jaar na de ‘squeeze’:

Hieronder een overzicht van wat voor soort nieuws er rond GameStop uitkwam eind 2022:

De titels in het geel zijn negatieve artikelen, groen zijn de positieve titels. Daarnaast zijn er in het rood titels waarin GameStop een ‘meme-aandeel’ wordt genoemd. Dit is een ander interessant onderwerp.

Meme stocks

Een meme is een internetgrap, iets grappigs of iets doms. Wanneer een aandeel een meme-aandeel wordt genoemd dan associeer je dit met een grap of iets doms. Aangezien GameStop populair was en is onder mensen die op Reddit en 4chan actief zijn wordt GameStop in verband gebracht met memes. Zelfs nu wordt GameStop een meme-aandeel genoemd.

De reden dat dit gebeurt is dat het aandeel GameStop hiermee in diskrediet wordt gebracht. Serieuze investeerders willen niet investeren in memes. Wanneer iemand een clown wordt genoemd is er een grote kans dat deze persoon als niet-serieus wordt beschouwd.

Moeilijke termen om het moeilijk te maken

Er is veel speculatie geweest over de manieren waarmee GameStop geshort werd en nog steeds wordt. Puur aandelen gebruiken om te shorten is niet verborgen genoeg. Er is volop gebruik gemaakt van opties, put opties, een hefboom product die extra veel aandelen oplevert om de koersprijs te beïnvloeden. Rond de gebeurtenissen van de kredietcrisis van 2007/2008 werd volop gebruik gemaakt van dergelijke hefboomproducten. De grootte van de hefboommarkt anno 2024 is vele malen groter dan die rond 2008.

Bron: Investment Banks and Credit Institutions: The Ignored and Unregulated Diversity (hilarispublisher.com)

Ook wordt er gespeculeerd over swaps. Dit zijn financiële producten waarmee twee partijen een product kunnen uitwisselen met daarbij behorende risico’s en inkomsten. Kort uitgelegd:

Jan is een veeboer. Hij heeft meer winst, maar ook hogere risico’s wegens ziektes, de prijs van voer en de regels omtrent uitstoot. Piet is een graanboer. Hij heeft minder risico’s, maar ook minder winst aangezien de prijs voor graan laag is.

Jan heeft het gevoel dat er een ziekte aan zit te komen wat zijn winst ontzettend zal drukken. Piet heeft behoefte aan meer inkomsten, dus besluiten beide boeren van product te wisselen. Ze nemen elkaars winsten, maar ook risico’s over.

Dit is wat een swap inhoudt.

GameStop werd/wordt aan de hand van swaps geshort. Er worden meerdere ‘meme aandelen’ in een mandje gegooid waarmee de koers wordt beïnvloed. Zo is het meermaals voorgekomen dat GameStop dezelfde koersbewegingen had als de aandelen die in januari 2021 radicaal stegen. Dit komt door deze zogenaamde basket swaps. Ze zijn aan elkaar verbonden en waar de een daalt, daalt de ander ook.

Deze swaps kwamen in het nieuws door Archegos:

Bron: Wall Street in de ban van schandaal rond hedgefonds Archegos (businessinsider.nl)

Archegos was een vermogenbeheerder met zo’n grote hefboom dat ze blootgesteld waren aan een gigantische positie. Hierdoor werden ze geraakt door een margin call (“je moet extra geld bijleggen, anders sluiten we je posities!”) die ze niet konden opbrengen.

Bron: Oprichter fonds Archegos opgepakt om beleggingsschandaal (accountant.nl)

Een uitverkoop van aandelen die gebruikt werden voor de swap begon en banken werden geforceerd hun posities te verkopen. Credit Suisse was één van de tegenhangers van deze swaps en heeft grote verliezen geleden. Zo groot zelfs, dat UBS in de bres moest springen om posities over te nemen.

Bron: Ook zakenbank UBS krijgt klap door miljardenstrop Archegos (nos.nl)

Voor het eerst in jaren leed UBS een verlies van $785 miljoen.

Bron: Ook zakenbank UBS krijgt klap door miljardenstrop Archegos (nos.nl)

Niet alleen was er veel onrust in de bankenwereld, ook in de cryptowereld bleek er van alles gaande. Cryptoplatform FTX, geleid door Sam Bankman-Fried (interessante achternaam), pleegde fraude door geld van investeerders te investeren in haar eigen platform. FTX bleek een investeringsfonds te hebben in combinatie met het cryptoplatform.

Bron: Cryptokoning Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan miljardenfraude (nos.nl)

Op FTX kon worden gehandeld in een zogenaamde token die gebaseerd was op het aandeel GameStop. Dit wordt een ‘tokenized stock’ genoemd. Er werd beweerd dat er voor elke token een bijbehorend GameStop aandeel was. Was dit de manier om de geshorte GameStop aandelen weg te sluizen?

Hier een link naar een video waarin wordt gesproken over de 1-op-1 tokens: GameStop token at FTX

Opmerkelijk is dat de voormalige president van FTX, Brett Harrison, vroeger een rol als leidinggevende bleek te hebben gehad bij Citadel (één van de shorts in GameStop).

Bron: One Man Connects FTX, Citadel and the Crypto Market Crash | InvestorPlace

De transitie

Terug naar het bedrijf zelf. Naast het instappen van Ryan Cohen, verschillende managementwisselingen, Ryan Cohen die Chief Investment Officer (de persoon die investeringen mag doen met het geld van GameStop) wordt, naast zijn rollen als CEO (salaris: $0) en voorzitter van de raad van bestuur, was GameStop druk bezig met kosten verminderen, sluiten van verlieslijdende winkels en het verbeteren van haar online e-commerce aanwezigheid.

Als project werkte GameStop aan een winkel voor NFTs, unieke digitale tokens die alleen te verhandelen zijn op de crypto blockchain, iets wat in de toekomst een grote rol gaat spelen. De ‘NFT marketplace’ werd online gebracht als beta/test-versie en leverde een kleine hoeveelheid omzet op. Helaas besloot GameStop de marketplace te sluiten wegens onduidelijkheid over crypto-regelgeving in de Verenigde Staten.

Bron: Gamingretailer GameStop stopt met NFT-marktplaats vanwege regelgevingsonzekerheid – Newsbit

De online aanwezigheid werd ook vergroot. Een nieuwe website, nieuwe distributiecentra; GameStop was bezig met datgene wat Chewy groot had gemaakt: een uitstekende klantervaring. Hieronder een voorbeeld:

Bron: Twitter

Bron: GameStop.com

Uit interviews met Ryan Cohen blijkt dat hij een aantal kernwaarden heeft die Chewy tot een succes hebben gemaakt en dat ook met GameStop moeten doen. Hieronder vallen “underpromise and overdeliver” en “don’t judge GameStop by their words, but judge them on their actions“. Oftewel, niet lullen maar poetsen.

En nu?

Op 26 maart 2024 maakte GameStop haar resultaten bekend voor het vierde kwartaal van 2023. GameStop bleek minder omzet te hebben gemaakt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar er was nog iets anders gebeurd. Sinds 2018 was GameStop voor het eerst winstgevend. Van een verlies van $300 miljoen had GameStop winst gemaakt van $6 miljoen.

De koersprijs daalde met 15% na deze resultaten, aangezien GameStop niet voldeed aan de verwachting van de analisten.

Naast winstgevendheid bezit GameStop meer dan $1 miljard aan cash wat opgehaald is door aandelen te verkopen toen de koers hoog stond. De enige schuld die GameStop heeft is een beperkte schuld van $40 miljoen wegens een covid-gerelateerde lening met weinig rente voor een Franse tak van GameStop.

Doel twee is inmiddels behaald, zoals valt te lezen in haar jaarverslag:

Bron: SEC Filing | Gamestop Corp.

De focus voor GameStop ligt nu op het genereren van nieuwe inkomstenstromen. Zo is GameStop onlangs begonnen met de verkoop van customizable controllers genaamd CandyCon:

De theorie van shorts vòòr 2021 was dat GameStop failliet zou gaan. Met de koerswijziging die Ryan Cohen ingezet, de winstgevendheid en de $1 miljard aan cash is één ding zeker:

GameStop gaat niet failliet.

De shorts zitten vast.

M.O.A.S.S.

Volgens de loyale investeerdersgroep in GameStop is er nooit een echte squeeze geweest en door de bijzondere gebeurtenissen moet deze nog plaatsvinden. Echter, drie jaar verder, waarbij:

  • een groot deel van de aandelen geregistreerd zijn en dus niet meer in de pot zitten,
  • de shorts dagelijks bezig zijn geweest met de koersprijs onderdrukken door deze verder te shorten,
  • GameStop niet meer failliet gaat en bezig is met grotere winsten en omzet te genereren

kun je stellen dat de situatie van januari 2021 vele malen groter is geworden. De druk die is opgebouwd in de ketel van het aandeel staat op knallen. De aandeelhouders zijn zich bewust geworden van wat er zich achter de schermen afspeelt en beseffen zich wat de omvang is van de huidige situatie.

De aandeelhouders zijn niet meer bereid hun aandelen te verkopen voor januari 2021 prijzen, waar de koersprijs al in de duizenden dollars had kunnen schieten (volgens Thomas Peterffy van Interactive Brokers).

Alle manipulatieve tactieken, de prijsonderdrukking en het lange wachten hebben ervoor gezorgd dat men wil dat Wall Street eens met de billen bloot moet.

Waar in 2008 de kredietcrisis ontstond door hebzucht van Wall Street en in 2011 de Occupy Wall Street beweging ontstond uit protest, zijn reguliere beleggers klaar met de praktijken van Wall Street.

Men wil dat de gigantische hoeveelheid geld in beheer van de rijkste laag eerlijk verdeeld wordt. Wall Street is betrapt met de broek op de enkels en men wil het ze deze keer betaald zetten door ze te raken waar het ze pijn doet: in de portemonnee.

Er zal geen sprake zijn van een reguliere short squeeze. Wanneer er geen aandelen beschikbaar meer zijn maar wel tig keer zoveel aandelen terug moeten worden geleverd zal er net zolang hoger moeten worden geboden tot men bereid is aandelen te verkopen. Deze gigantische imbalans in vraag en aanbod waarbij alle shorts worden uitgeperst staat bekend als de M.O.A.S.S.

De Mother of All Short Squeezes.

Afsluitende opmerkingen

In één artikel omvatten wat er zich allemaal heeft afgespeeld rond GameStop is onmogelijk. Het is een verhaal wat inmiddels al meer dan 3 jaar duurt en vol zit met details en nuances. De beste manier om meer te leren over GameStop is door zelf op onderzoek uit te gaan. Een goed beginpunt is Reddit, waar GameStop aandeelhouders informatie en updates delen in een community genaamd Superstonk. Een kleine greep uit een aantal populaire berichten:

Er is zelfs een hele online bibliotheek gemaakt waarin alle belangrijke documentatie, speculatie en theorieën omtrent GameStop zijn verzameld. Let op: het is veel, wat logisch is, gezien de tijdsspanne.

Hier een overzicht van insider trading in GameStop, haar grootste concurrenten, en een huidige en voormalige marktleider. De rode kleur kan betekenen dat er is verkocht voor belastingredenen, maar zie je de verschillen?

Wil je een goede kijktip die de GameStop-saga uitstekend in beeld brengt? Kijk dan de film ‘The Big Short‘. Met een cast aan Hollywood-zwaargewichten omschrijft het de gebeurtenissen voorafgaand en na de kredietcrisis. De film laat eigenlijk de situatie van GameStop zien, maar dan met omgekeerde rollen (GameStop longs zijn in deze film de shorts op de hypothekenmarkt, terwijl de shorts in GameStop long zijn op de markt).

DISCLAIMER

Dit artikel is geschreven vanuit de visie en mening van één persoon die een belang heeft in GameStop. Het artikel is bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Het artikel is geen financieel advies en claimt dat ook niet te zijn. Wanneer je belegt of handelt in aandelen of hefboomproducten kan dit veel risico opleveren en leiden tot financieel verlies. Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen en onafhankelijk advies in te winnen voordat u beslissingen neemt met betrekking tot investeringen. De schrijver is niet verantwoordelijk voor enige schade of verliezen die voortvloeien uit het gebruik van de verstrekte informatie of het vertrouwen op deze informatie voor investeringsbeslissingen.

Discover more from SandersonClay

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading